luni, 29 august 2011

Ce-i aia afiliere si ce-i ala un program de afiliere?

AFILIÁ vb. I. refl. (Despre organizații, instituții, societăți) A se alătura altei organizații, instituții sau societăți de același fel, subordonându-i-se. (http://dexonline.ro/

Dupa cum spune si definitia, afilierea presupune sa te alaturi unei organizatii, institurii sau societati. Si dupa ce te alaturi ce faci? Pai, ideea e sa castigi bani. Cum? As vrea sa spun simplu, pentru ca programele de afiliere sunt niste programe simple care trebuie sa iti aduca usor bani, dar nu am s-o fac, nu vreau sa iti prezint varianta ideala, ci business-ul pe care tu poti sa il faci.

Afilierea, in esenta, e simpla, dupa cum ziceam: stabilesti termenii contractuali, inchei un contract si iti pui pe site-ul tau un link, widget (http://en.wikipedia.org/wiki/Web_widget), banner, iar compania pe baza vanzarilor tale iti ofera comision. 

Vreau sa mentionez doua lucruri: nu o sa castigi niciodata bani daca nu promovezi noul produs/ serviciu prin anunturi, newslettere, blog, bannere sau orice modalitate prin care tu crezi ca poti atrage atentia userilor. 

Al doilea lucru la care ma refeream, este ca nu trebuie sa te astepti la incasari fabuloase daca faci o vanzare sau doua. Tu devi un nou canal de vanzare pentru compania in al carei program de afiliere ai intrat. Incasarile o sa vina daca te tii de treaba si vinzi. Compania iti ofera un comision in functie de vanzari sau o taxa fixa pentru fiecare vanzare pe care o faci. Este de fapt un profit sharing – iti ofera un procent sau o valoare fixa din profitul incasat de ei in urma acelei vanzari. 

O alta intrebare care vine este, de ce ai intra intr-un program de afiliere? Dupa cum iti spuneam, lucrurile sunt simple daca aloci putin din timpul tau pentru promovarea produsului/ serviciului respectiv. Daca rezolvam aceasta problema (poate fi considerata de unele companii o problema. M-am lovit de situatia in care s-au afiliat la un program, au postat un widget pe o pagina ascunsa si nu intelegeau de ce nu vindeau…) nu este nevoie sa mai alocati nici o alta resursa, financiara sau umana, pentru a vinde acest produs/ serviciu. De acest lucru se ocupa cei la a caror program tocmai v-ati afiliat. 

Daca e sa tragem o concluzie, programul de afiliere e cea mai usoara varianta de business, vinzi un produs/ serviciu al unei alte companii si primesti comision pe baza vanzarilor tale. 

In episodul urmator o sa discutam despre tipurile de programe de afiliere. 

Pana atunci, spor la business si la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu